Help!!!!  Ik ben zo moe en zit niet lekker in mijn vel.

Al jarenlang de meest gehoorde klacht op het spreekuur bij de huisarts.  “Patiënten” die o.a. last hebben van slecht slapen, stress, een kort lontje, en vooral weinig energie!! Herken je dat?

Vaak is hiervoor geen medische oorzaak maar heeft dit alles te maken met een fysieke disbalans!

Een fysieke disbalans ontstaat vaak door verkeerde voeding, te weinig beweging, slecht slapen, te weinig ontspanning, verkeerde ademhaling, maar ook door niet goed om kunnen gaan met emoties, gevoelens, onvoldoende veerkracht, belemmerende gedachten, eenzaamheid, niet leven volgens je eigen kernwaarden of het ontbreken van zingeving en zo kan ik nog wel genoeg redenen geven.

Allemaal oorzaken die uiteindelijk fysieke en mentale klachten en ziektes kunnen veroorzaken. In februari 2020 waren er dit in Nederland zelfs 10 miljoen!!!

En natuurlijk hebben we het allemaal weleens even te druk of maken we ons teveel zorgen, eten we wat minder gezond of bewegen en slapen we te weinig. Ditzelfde gebeurde mij afgelopen week ook. Ik had een drukke week achter de rug maar merkte ook dat ik me teveel bezig hield met alle negatieve berichtgeving rondom het coronavirus en de verdeeldheid hierover in de samenleving. Dit kostte mij teveel energie en resulteerde in het feit dat ik moe was, koud had en een zwaar gevoel in mijn hoofd waardoor ik ook geen zin had om voldoende te bewegen.

Gelukkig ken ik mijn lichaam inmiddels heel goed en weet dat dit signalen zijn om dingen anders te gaan doen. Je lichaam vertelt namelijk altijd hoe het echt met je gaat. Belangrijk is dus om dit bij jezelf te herkennen en actie te ondernemen. Want als je niet naar je lichaam luistert dan worden de klachten chronisch en kun je er dus letterlijk ziek van worden.

Een huisarts heeft medicijnen gestuurd en geen gezonde leefstijl

Vaak gaan mensen dan naar de huisarts en soms wordt je dan doorgestuurd naar een praktijkondersteuner die iets meer tijd voor je heeft of in een enkel geval een specialist. In de studie geneeskunde die huisartsen en specialisten volgen wordt echter niet of nauwelijks aandacht besteed aan gezonde leefstijl en preventie maar leren ze vooral hoe ze mensen moeten genezen, met andere woorden, symptomen te bestrijden.

Gelukkig komt hier inmiddels wel meer aandacht voor en ik hoop ook echt dat dit de komende jaren gaat veranderen. Dit zal echter niet snel gaan want met name de farmacie , voedingsindustrie, sommige zorgprofessionals en niet te vergeten de politiek hebben allen belang in het verdienmodel zoals nu ons zorgstelstel is georganiseerd.

Corona heeft ervoor gezorgd dat nog meer mensen niet lekker in hun vel zitten, ons leven staat namelijk behoorlijk op zijn kop. Aan de andere kant heeft het ook bij veel mensen het besef gegeven dat een gezonde leefstijl een belangrijk wapen is in de strijd ter voorkoming van allerlei klachten en ziektes.

En de enige die daarvoor kan zorgen ben jij!!

Want wat kan jij zelf doen?

Voel jij jezelf op dit moment moe of zit je de laatste tijd niet lekker in je vel, begin dan eerst eens met voldoende water te drinken (2 liter per dag), puur en gezond te eten met volop groente, voldoende te bewegen en te slapen (minimaal 7,5 uur) en niet te vergeten op tijd te ontspannen.  Dit zijn enkele basisgewoonten die heel makkelijk zijn in te voeren. En misschien doe je dit al maar is dit voor jou niet voldoende, of wil je je gezondheid naar een hoger level brengen of heb je behoefte aan meer hulp bij jouw mentale of fysieke klachten.  Als dat het geval is neem dan eens vrijblijvend contact met me op. Ik wil je graag hier bij begeleiden.