Het belang van Vitamine D voor je IMMUUNSYSTEEM!

Wist jij dat een groot deel van de Nederlanders boven de 50 jaar en met name vrouwen een ernstig  tekort aan Vitamine D hebben?

Tussen oktober en maart is er namelijk niet voldoende uv-licht om via zonlicht de gewenste vitamine D op te nemen.

Vitamine D heeft een gunstige invloed op het celverdelingsproces, maar is ook van belang voor:

>Sterke botten en tanden

>Sterke spieren

>IMMUUNSYSTEEM

Er zijn onderzoeken die laten zien dat er een relatie is tussen een lager vitamine D-gehalte in het bloed en een grotere kans op ernstig ziek worden van Corona en zelfs een grotere kans op overlijden. Maar heeft de patiënt Corona gekregen door een tekort aan vitamine D? Of komt dat tekort door Corona? Het eerste ligt op dit moment het meest voor de hand maar daar moet nog meer onderzoek naar worden gedaan om dat wetenschappelijk goed te kunnen bewijzen.

Feit is dat er veel mensen een tekort aan vitamine D hebben en dat het risico op een lage weerstand extra groot is in een periode van weinig zonlicht, teveel stress, ongezonde voeding, onvoldoende slaap of ontspanning.

Ik ben er telkens weer verbaasd over dat er nog zoveel mensen niet weten dat de Gezondheidsraad sowieso adviseert om o.a. vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar een Vitamine D supplement te nemen en dit geldt ook nog voor een paar andere doelgroepen.

Waar zit vitamine D in?

De zon is van nature de belangrijkste bron van vitamine D en alleen in de zomermaanden haal je voldoende vit. D uit zonlicht. In die periode maakt je lichaam een reserve voorraad aan wat je verbruikt in het najaar en de winter. Ons westerse voedingspatroon bevat namelijk weinig voedingsmiddelen met vitamine D. De belangrijkste voedingsbron van vitamine D is vette vis, zoals zalm, sardientjes, paling, makreel, ansjovis en haring.

Waar moet je op letten als je gaat suppleren?

Mocht jij over willen gaan tot het slikken van een vitamine D3 supplement, let dan goed op de kwaliteit, dat hij goed opneembaar is en hou je aan de maximale aanbevolen dosis voor jouw situatie. Als je namelijk te lange tijd een veel te hoge  vitamine D dosis inneemt kan dit kalkafzettingen in het lichaam veroorzaken en dit kan schade brengen aan de nieren. In de praktijk komt dit bij gezonde mensen echter zelden voor.

Op de site van het voedingscentrum https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx vind je meer informatie over hoeveelheden en doelgroepen.

Heb je andere vragen, neem dan gerust contact met mij op.