Help!!! Ik eet best gezond maar toch val ik niet af, hoe komt dit?

Ik eet best gezond, sport en beweeg voldoende en toch val ik niet af. Wil jij weten hoe jij dan wel gezond kan afvallen lees dan onderstaande 3 tips!

Ik eet best gezond en toch val ik niet af, waar ligt dit aan en kan jij mij helpen?

Deze hulpvraag hoor ik regelmatig in mijn praktijk. Je doet je best om gezond eten klaar te maken, kookt regelmatig met verse groenten uit de supermarkt, snackt af en toe weleens maar niet veel en toch is er weer een kilo bij.

Als ik dan vraag of iemand een week zijn eten wil bijhouden in “de eetmeter” van het voedingscentrum en ik daarna een analyse maak dan blijkt eigenlijk altijd dat iemand niet echt gezond eet.

Misschien eet je wel groente en fruit maar ben je jezelf er niet van bewust dat het te weinig is. Groenten en fruit bevatten echter veel voedingsstoffen en veel vezels. Vezels zitten ook in volkoren producten daarom is het veel beter om volkoren brood en pasta te eten in plaats van witte producten. Ook gebruik je misschien nu de verkeerde vetten, wat heel ongezond is.  En je denkt misschien dat je wel gezonde tussendoortjes eet maar dit is ook niet altijd zoals de verpakking op het product laat zien. Ik dacht zelf ook jarenlang dat een plakje ontbijtkoek als tussendoortje heel gezond was. Maar in een plakje ontbijtkoek zitten nauwelijks voedingsstoffen. Ook de Zero of volkorenvariant is geen goed alternatief. Je kan dan beter bijvoorbeeld een stukje dadelbrood of walnootbrood eten. Op de site van het voedingscentrum vind je genoeg alternatieven.

Maar wat is dan nog wel gezond?

Wanneer je de richtlijnen van de Gezondheidsraad volgt  en zoveel mogelijk via de schijf van vijf eet dan weet je dat je gezonde voeding eet. Voedingsadviezen die ik maak voor de cliënt zijn daarom ook altijd hier op gebaseerd omdat deze allemaal wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Ik sport en beweeg veel en toch val ik niet af. Hoe kan dit nou?

Ook deze vraag hoor ik regelmatig. Sporten/Bewegen is om meerdere redenen hartstikke belangrijk en helpt ook zeker bij het afvallen. Maar dan wel ondersteunend. Voeding is namelijk voor 80% bepalend voor je gewicht. Ook de intensiteit van bewegen speelt een rol. Jouw hartslag tijdens het bewegen geeft aan of je bijvoorbeeld vet aan het verbranden bent of juist koolhydraten. Hoe hoger jouw spiermassa, hoe meer calorieën je verbrand, ook als je bijvoorbeeld gewoon op de bank tv zit te kijken.

Voor meerdere redenen is het dus belangrijk dat je jouw spiermassa op peil houdt. Tijdens een afvaltraject maak ik daarom ook altijd een uitgebreide lichaamsanalyse en geef ik op basis hiervan advies over wat bij de cliënt past volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.

Tips voor gezonde boodschappen in de supermarkt vind je hier!

Vroeger waren er geen supermarkten en aten de mensen alles wat ze konden plukken of vangen. In duizenden jaren is ons lichaam nauwelijks verandert en daarom is nog steeds onbewerkt voedsel het allerbeste voor ons lichaam. Daarom adviseer ik ook altijd; eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt!

Helemaal onbewerkt is natuurlijk een hele uitdaging. Ongeveer 80%  van de producten in de supermarkt is namelijk bewerkte voeding en slechts 20% onbewerkt. Dus dat maakt de keuze al beperkt. Maar hoe weet je nu welk bewerkt product ook ECHT gezond is? Levensmiddelenfabrikanten doen er namelijk alles aan om jou hun product te laten kopen. Verpakkingen zien er vaak verleidelijk uit en staan vol met misleidende teksten.

Bepaalde termen als “Light” en “Rijk aan Calcium” mogen niet zomaar op een verpakking staan. De Nederlandse Voedsel- en Waren autoriteit houdt hier strikt toezicht op via vastgestelde eisen voor dit soort Voedings- en Gezondheidsclaims. Maar fabrikanten zijn slim en proberen toch vaak onder andere bewoordingen hun product gezond aan te prijzen.

Zo wordt bijvoorbeeld suiker onder wel 50 verschillende benamingen op etiketten gezet en bevat 1 product vaak veel meer suiker dan jij denkt. Een makkelijk te onthouden hulpmiddel is hoe korter de lijst met ingrediënten hoe beter. Wanneer er 5 ingrediënten op staan zit je sowieso goed.

Let daarnaast ook op E-nummers. Niet alle E-nummers zijn slecht maar E621 en E951 bijvoorbeeld zijn echt heel slecht.

Wil jij nog meer weten geef je dan nu alvast op voor een Workshop!

Ben jij door het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden en wil jij nog veel meer weten hoe jij zelf beter voor jouw gezondheid kan zorgen door de echte gezonde producten te kopen in de supermarkt? Ik ga binnenkort starten met het geven van workshops hierover.

Heb jij hier belangstelling voor? Stuur me alvast een mailtje. Dan zet ik je op een lijst en krijg je tegen die tijd een uitnodiging mirjam@gripopjeleefstijl.nl

Heb je interesse of wil je meer informatie hierover klik dan op onderstaande groene knop.

Ook tijdens mijn coaching besteed ik altijd aandacht aan wat nu gezonde voeding echt is. Als je vragen naar aanleiding van deze blog hebt, neem gerust contact met mij op via mirjam@gripopjeleefstijl.nl