We slapen gemiddeld ruim 30 jaar van ons leven. Als we meer dan 10 dagen niet slapen zijn we dood. 1 op de 4 volwassenen heeft serieuze slaapproblemen, maar ruim 60 % procent is niet tevreden over zijn slaapkwaliteit en dit wordt elk jaar meer. Een slechte nachtrust zorgt voor een eindeloze reeks met klachten en ernstige ziekten als dit chronisch is. En toch besteden we er maar zo weinig aandacht aan. Hoe komt dit?

Mijn eigen ervaring

Ik zelf wist tot 4 jaar geleden helemaal niets over hoe belangrijk een goede slaapkwaliteit is. Tot ik tijdens mijn studie hoorde dat er talrijke processen plaatsvinden tijdens je slaap om je lichaam te herstellen en ook dat jezelf heel veel invloed hebt op een goede nachtrust. Ik ben me daar toen verder in gaan verdiepen omdat ik zelf namelijk helemaal niet zo’n beste slaper was.  Het Enige wat ik wist was dat ik na een kort nachtje vaak veel minder energie had. Maar het feit dat ik hierdoor overdag meer honger en trek in koolhydraat- en vetrijk eten had wist ik niet. Inmiddels weet ik dat dit komt doordat bij  een slechte slaap het Ghreline (hongerhormoon) en Leptine (verzadigingshormoon) niet goed werkt. Als ik cliënten in mijn praktijk krijg die graag willen afvallen, vraag ik daarom ook altijd eerst hoe iemand slaapt.

Wat zijn de gevolgen van slaaptekort?

Er zijn tientallen ongezonde gevolgen van slaaptekort.  Op korte termijn is  bijvoorbeeld dat je jezelf niet fit voelt, meer behoefte hebt aan suiker, je stress neemt toe etc etc. Op lange termijn wordt je immuunsysteem slechter, je gewicht/vetpercentage neemt toe, je huid veroudert sneller, je hebt een hoger risico op hartaandoeningen, obesitas, hart en vaatziekten, dementie, beroertes etc. etc.  De lijst is echt heel schrikbarend.

Lange tijd heb ik gedacht dat voeding het allerbelangrijkste was voor onze gezondheid maar inmiddels weet ik dat alles begint met een goede slaap. Dit is de fundering. Slaap leidt tot een gezonder, gelukkiger en rijker bestaan en hierdoor slaap je ook weer beter. Het is dus een vicieuze cirkel.

Wat is een goede slaap?

Een goede nachtrust van 7 tot 9 uur is het beste, maar ook het aantal uren diepe slaap en de remslaap spelen hierin een hele belangrijke rol. Een goede nachtrust bestaat uit 5 cyclussen van ongeveer 1,5 uur waarin optimaal 2 uur diepe slaap en 2 uur remslaap zit. De diepe slaap zorgt voor het fysieke herstel van het lichaam en vindt met name in het begin van de nacht plaats. De remslaap zorgt voor het geestelijke herstel van het lichaam zoals het verwerken van emoties en informatie.  De hoeveelheid diepe slaap die we nodig hebben verminderd naarmate we ouder worden.

Hoe komt het dat je niet goed slaapt?

In de huidige tijd waarin we leven staan we bijna altijd aan. In 1970 hadden we gemiddeld 27 uur lummeltijd per week, in 1990 was dit nog 15 uur en op dit moment is dit voor velen 0 uur per week. Doordat we tegenwoordig bijna de hele dag in verbinding kunnen staan met heel de wereld zijn we de verbinding met ons zelf juist steeds verder kwijt geraakt. En juist Rust is naast Regelmaat en Reine ontzettend belangrijk. Tijdens rust ontstaat juist ruimte voor inzichten en verandering.

Welke factoren hebben invloed op een slechte slaap?

Naast te veel prikkels en te weinig rustmomenten overdag hebben ook te veel stress, cafeïne, alcohol, te laat eten, te veel suiker en te vet eten, te weinig zonlicht en te weinig beweging impact.

 Wat kan ik zelf doen om mijn slaap te verbeteren?

Als je moeite hebt met inslapen of doorslapen stel je dan eerst zelf is de volgende vraag:

 • Wat staat er tussen mij en mijn slaap in? Wat houdt mij wakker? En wat kan ik aanpassen?

 En ga daarna onderzoeken welke van onderstaande praktische tips voor jou werkt.

 • Drink geen cafeïne vanaf halverwege de middag, het duurt 7 uur voordat deze uit je lichaam is.
 • Stop 2 uur voordat je naar bed gaat met blauw licht.
 • Zorg voor een donkere slaapkamer een goed bed en juiste kamertemperatuur = 18 gr.
 • Laat je telefoon beneden.
 • Houd zoveel mogelijk jouw eigen biologische klok aan, ook in het weekend.
 • Eet niet later dan 4 uur voordat je naar bed gaat.
 • Eet gezond en bij voorkeur onbewerkt voedsel aangevuld met voedsel wat tryptofaan bevat.
 • Doe aan dankbaarheidsoefeningen ( zie ook mijn eerdere blog hierover).
 • Las eventueel een piekerkwartiertje in als je veel zorgen hebt.
 • Maak tijd voor eventueel een powernapje overdag (max 30 minuten).
 • Zorg voor voldoende beweging.
 • Plan me-time in.
 • Doe aan mediteren.
 • Gebruik positieve affirmaties.
 • Maak gebruik van supplementen zoals magnesium tauraat, vitamine C, D3/K2, Omega 3.
 • Sta binnen een paar minuten op als je wakker wordt en blijf niet snoozen. Maak eventueel gebruik van een Wake up Light als je moeite hebt met opstaan.

Er is een tijd geweest dat weinig slaap gezien werd als een prestatie.  En nog steeds wordt slapen door een grote groep gezien als zonde van de tijd.

Maar de realiteit is:  HOE KORTER JE SLAAP HOE KORTER JE LEVEN!

 Ook tijdens mijn coaching besteed ik altijd aandacht aan de slaap. Als je vragen naar aanleiding van deze blog hebt, neem gerust contact met mij op via mirjam@gripopjeleefstijl.nl