HET BELANG VAN ONZE ADEMHALING

Het is het eerste wat we doen als we geboren worden. En het laatste wat we doen als we dood gaan.  Twee momenten in iemands leven waarbij we heel bewust stil staan bij de ademhaling. We ademen echter zo’n 23.000 keer per dag! En om even aan te geven hoe ongelooflijk belangrijk het is: je kunt een maand zonder eten, een paar dagen zonder drinken, maar hooguit een paar minuten zonder ademhalen.

Ook wordt onze ademhaling het meest beïnvloed door allerlei gebeurtenissen gedurende de dag. Denk maar aan als je schrikt, dan houd je even je adem in, als je jezelf inspant gaat je ademhaling sneller, zo ook bij stress. En zo kan ik nog wel even doorgaan. De Russische arts en fysioloog Buteyko heeft vastgesteld dat er 150 ziektes/klachten gerelateerd zijn aan  een verkeerde ademhaling.

De meest voorkomende  ziektes/klachten zijn:

Schouder en Nekklachten  (komt vaak door stress, als je gespannen bent trek je namelijk vaak je schouders op, waardoor er minder ruimte is in de borstkas. Hierdoor ga je hoger, sneller en oppervlakkeriger ademhalen waardoor er minder zuurstof kan worden opgenomen).

Vermoeidheid en Gapen ( kan komen door zuurstofverslaving, een ontregelde ademhaling en verhoogde ademfrequentie).

Een opgejaagd gevoel ( dit komt doordat de versnelde ademhaling de hormoonhuishouding verstoort).

Hartkloppingen ( als gevolg door een verhoogde ademhaling en er te veel koolzuurgas wordt uitgeademd)

Maar wat interessant is, is dat ademhaling ook het meest te beïnvloeden is. Onze hartslag en bloeddruk b.v. niet. Een juiste ademhaling betekent veel voor de energiehuishouding.  Emoties die niet verwerkt zijn, zetten zich vast in het lichaam en veroorzaken allerlei klachten. Het leven gaat ook steeds sneller en we krijgen meer en meer prikkels te verwerken. De ademhaling gaat hierin mee en daardoor ontstaat een overmatige hersenactiviteit. Ademvertraging zorgt echter voor vertraging van het leven en dus voor meer rust. Dus ondanks dat de ademhaling bijna altijd op de automatische piloot staat, kunnen we de ademhaling wel controleren.

Het verbeteren van je ademhaling, verbetert dus je gezondheid en dus de kwaliteit van je leven. En toch is ademhaling het meest onderschatte middel voor een betere gezondheid, meer energie en een verbeterde mentale staat.

Waarom is hier zo weinig over bekend zal je je nu afvragen?

Dit komt omdat de farmacie niet kan verdienen aan een natuurlijke oplossing.

Wat is nu een goede ademhaling?

Een gezonde ademhaling is door de neus, rustig en niet te diep waarbij de uitademing iets langer 1 of 2 tellen langer duurt dan de inademing, gevolgd door een korte pauze voor de volgende inademing weer begint. Dit zorgt voor de meeste zuurstof en de juiste hoeveelheid koolzuurgas in ons lichaam.

Want waar de inademing zorgt voor de toevoer van zuurstof, die noodzakelijk is voor de energievoorziening van al onze lichaamscellen. Zorgt de uitademing voor de afvoer van koolzuurgas, wat ook een belangrijke rol speelt bij alle lichaamsprocessen.  Ademen we echter te snel en te diep, dan raken we teveel koolzuurgas kwijt met als gevolg dat er minder zuurstof naar de cellen gaat. Dit heet het Bohr-effect.

Naast het feit dat de neus speciaal ontworpen is om door te ademen, heeft deze ook vele voordelen boven een mondademhaling, ook tijdens het sporten. Het zorgt er namelijk voor dat o.a. je ademfrequentie, hartslag en bloeddruk naar beneden gaat, wat uiteindelijk weer zorgt voor meer ENERGIE! Maar er zijn nog veel meer voordelen, teveel om deze nu hier allemaal te benoemen.

Borst of Buik ademhaling?

De buikademhaling heeft vele voordelen ten opzichte van de borstademhaling. Bij de buikademhaling komen de organen in beweging, dit komt door verplaatsing van het middenrif. Hierdoor ontstaat een masserend effect, wat heel goed is voor de darmen en spijsvertering. Daarnaast wordt het middenrif ook wel de angstgordel genoemd, als deze vast zit dan wil men controle houden. Door deze te masseren kan je deze losmaken, zodat de levensenergie beter kan stromen.

Bovendien werkt buikademhaling kalmerend. Wanneer je gespannen bent, ga je vanzelf korter en minder diep ademhalen. Hierbij gebruik je vaak automatisch de borstademhalingstechniek. Stap je echter over op buikademhaling, dan ga je vanzelf rustiger en vollediger ademhalen. En kun je dus beter ontspannen.

Ook gaat tijdens de buikademhaling het middenrif naar beneden en worden de longen langer. In het onderste gedeelte van de longen zitten de meeste longblaasjes waardoor er meer zuurstof kan worden opgenomen. De meest optimale ademhaling is dat tijdens de buikademhaling eerst de buik omhoog komt en daarna een kleine beweging van de borstkas plaatsvind.

Voordelen van goed ademhalen

*  Het stressniveau gaat naar beneden

* Concentreren gaat beter en focus wordt vergoot

*  We zijn emotioneel en mentaal beter in balans

*  Je algemene gezondheid zal een stuk vooruit gaan

*  Je immuunsysteem zal verbeteren

*  Het zal je helpen giftige stoffen af te voeren

Wat kan jij zelf doen?

Alles begint met bewust zijn. Probeer eens een aantal keren per dag met aandacht naar je ademhaling te gaan en observeer dan hoe je ademhaling gaat. Waar zit je ademhaling, in je borst of in je buik, en adem je door je neus of door je mond?  Ga daarna bewust door je neus en naar je buik toe ademen. Waarbij je zowel de inademing als de uitademing telkens 1 tel langer maakt. Je zult zien dat je meteen rustiger wordt.

MINDFUL RUN / WALK en aandacht voor ademhaling

Tijdens de Mindful Run / Walk cursus wordt er veel aandacht besteed aan de ademhaling. Je leert om goed adem te halen zowel tijdens het wandelen als in je dagelijkse leven.  Heb je interesse of wil je meer informatie hierover klik dan op onderstaande groene knop.

Ook tijdens mijn coaching besteed ik altijd aandacht aan de ademhaling. Als je vragen naar aanleiding van deze blog hebt, neem gerust contact met mij op via mirjam@gripopjeleefstijl.nl