Wordt Gelukkiger met Dankbaarheid

Afgelopen week werd ik door een casus met een cliënt mezelf weer eens bewust van de kracht van dankbaarheid. Afgelopen jaar was het mede door “Corona” voor velen van ons niet het gelukkigste jaar. Ook voor mijzelf niet. Inmiddels ziet de wereld er voor de meesten van ons weer wat beter uit, maar we zijn er nog niet.

Hoe blijven we dan toch positief en gelukkig?

Elke dag hebben we gemiddeld zo’n 50.000 tot 60.000 gedachten, voor een groot gedeelte zijn die voor veel mensen van ons negatief. Door echter heel bewust aandacht te schenken aan positieve gedachten worden we gelukkiger!

Dankbare mensen zijn niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder, slapen beter, zijn minder materialistisch, ervaren minder stress, krijgen minder vaak een burn-out en zijn tot slot beter met relaties.

Maar hoe doe je dat?

Natuurlijk is het beste om gedurende de dag je aandacht zoveel mogelijk heel bewust te schenken aan iets positiefs, hoe klein dit ook is. “Bijvoorbeeld dat je lekker onder een warme douche staat”. Alleen dat kan voor sommige vooral in het begin als je hiermee aan de slag gaat lastig zijn, omdat je er gewoonweg niet aan denkt. Wat dan helpt is om dit heel structureel in je dag in te gaan plannen.

Dankbaarheidsoefeningen

Dit doe je door elke avond net voordat je gaat slapen aan minimaal 2 dingen te denken waar je die dag dankbaar voor was. Je sluit de dag dan namelijk positief af waardoor je ook meteen beter slaapt.

En ook door elke ochtend zodra je wakker wordt, meteen aan iets te denken waar je dankbaar voor bent. Hierdoor maak je meteen een positieve start van de dag, wat ook weer bijdraagt aan een gelukkiger gevoel.

In de ochtend staat je brein namelijk het meest open, en is het beste moment om oude patronen te doorbreken, en te vervangen door nieuwe. En als je die gedachten zowel in de avond als in de ochtend ook nog eens op schrijft, dan werkt het nog krachtiger.

En geloof me, het werkt! Soms heb ik zelf ook weleens een klote dag en kan ik echt niks bedenken. Maar dan denk ik bijvoorbeeld hoe dankbaar ik ben met mijn kinderen, en hun en mijn eigen gezondheid. Of dat ik blij ben met mijn nieuwe huis. En juist door ook dankbaar te zijn voor de “gewone” dingen leer je veel beter te relativeren en veel dankbaarder te zijn met ook hele kleine dingen.

Dankbaarheidsoefeningen zijn inmiddels ook wetenschappelijk bewezen dat het echt werkt en worden tegenwoordig daarom ook steeds vaker ingezet in allerlei medische trajecten.

Inmiddels zit het bij mijzelf aardig ingebakken in mijn ochtend- en avond ritueel waarover later meer. Het heeft mij in ieder geval tot een gelukkiger persoon gemaakt en ik slaap inmiddels als een roosje.

Ook tijdens mijn coaching besteed ik altijd aandacht aan de “kracht van dankbaarheid”. Als je vragen naar aanleiding van deze blog hebt, neem dan gerust contact met mij op via mirjam@gripopjeleefstijl.nl